Forside
 / Sommerhuse 
/ Henne Strand 
/ Oplevelser

Cykelferie ved Vesterhavet

Cykeltur i det blå

Holder du af at trampe i pedalerne? Så er mulighederne i Henne Strand, Houstrup og Jegum - området gode. Der er ruter for ethvert temperament, både til de trænede cykelmotionister og til familien med madpakken.
Vi garanterer ikke medvind på cykelstierne, men vi kan love, at landskabet er absolut cykelvenligt, og at der er masser af oplevelser at hente undervejs.

Skinnecykling

På de flade vidder vestpå, hvor vejr og vegetation er dikteret af det barske Vesterhav, har ildsjæle givet turister en enestående mulighed for at leve sig ind i naturen, at gøre sig til ét med den. Ude i den gamle Blåbjerg kommune har de nemlig med deres skinnecykler skabt liv på det gamle skinnelegeme fra Nr. Nebel til Nymindegab.

Det gamle skinnelegeme fra Nr. Nebel til Nymindegab har ligget ubenyttet hen i mange år. Senest, men det er også mange år siden, kørte der veterantog på strækningen. Så fik en kreds af borgere den ide, at man kunne lave nogle skinnecykler som er kendt fra jernbanevæsen og leje dem ud til turister. Motion, frisk luft og naturoplevelser kalder imidlertid også på mad og forfriskninger.
Der er også en stor grillhytte ved skinnelegemet, så folk kan køre på skinnecyklerne og så stå af ude ved grillhytten, hvor der er 6 store stationære grill derinde og 10 borde med plads til 8 personer hver.

Skinnecykler er trehjulede køretøjer med mekanisk transmission ved hjælp af pedaler. Motorkraften leveres af en 2 cylindret rugbrødsmotor med typisk effekt på 0,05 HK/60 omdrejninger, hvorved opnås en maksimal hastighed på 45 km/time. Den engelske betegnelse for skinnecykel er velocipede handcar, altså et hånddrevet køretøj af typen dræsine. Oprindelig er dræsinen en løbecykel, som blev opfundet i 1817 af skovfoged Karl Friedrich Drais von Sauerbronn (1785-1851) og som vakte stor opsigt i begyndelsen af 1800-tallet. Men det er en helt anden historie...

Skinnecyklerne lejes hos Dyrehaven Engholm, Blåbjergvej 20, 6830 Nr. Nebel.

Se mere her

Cykeltur i området

Cykeltur for enhver smag

Tag en tur langs cykelstien fra Henne Strand til Henneby og drej ind i Blåbjerg Plantage. Hvis benene er til det kan turen forlænges til Nymindegab. Man kan også tage den smukke tur rundt om Filsø og nyde det fantastiske naturparadis. Eller tag cykelstien fra Henne Strand til Porsmosevej og cykel ud i den flotte natur ved Kærgård klitplantage til Vejers.
Kort over området kan afhentes hos Købmand Hansens Feriehusudlejning.

Bor du i Bork Havn eller Houstrup kan en dagsudflugt rundt om Ringkøbing Fjord anbefales. Det kræver dog gode ben, da turen er på ca. 110 km. Eller tag en familietur fra Bork Havn til Skjern Å på ca. 15 km.

Planlægning af cykelturen

Tag picnickurven med ud i det blå og nyd den på en af de mange rastepladser der er i naturen. Hvis du har brug for inspiration til en cykelrute i området, kan du hente cykelkort hos Touristbureauet eller på vores kontor med forslag til ruter.

Vejret i området

Når man begiver sig ud på en længere cykeltur i Vestjylland er det tilrådeligt at tjekke op på vejrudsigten for regnvejr og vindstyrke. For mange cykelture kan være en stor oplevelse, hvis man tager forbehold for vind og vejrforhold. Her kan se vejrudsigten for Vestjylland.

Feriehuse i området
Indlæser...
Der er ingen ledige huse, der matcher dine søgekriterier.

Forslag til cykelruter

Find inspiration til de gode cykelruter: Filsø-ruten, Henne Strand, Henne-Blåbjerg, Kærgård Klitplantage-Vejers Klitplantage, Lønne-Blaabjerg-Kløvbakke, Nationalrute 1 og Nymindegab-Blaabjerg.

Købmandens yndlingsruter

Købmanden har samlet sine yndlingsruter i et hæfte for at gøre det nemmere for dig, at opleve den fantastiske natur i og omkring Henne Strand. Så hvis du ønsker at tage på cykeltur med familien og stadig få lokale tips til gode naturoplevelser og ruter, så hent brochuren på vores kontor eller se den her som PDF.

Venligst accepter marketing cookies for at se indholdet.

Lej din cykel og få den direkte leveret til feriehuset

Lejer I et feriehus i Henne Strand, Houstrup eller Bork, så kan I nu som noget nyt leje cykler og få dem leveret til feriehuset.

Ønsker du under din ferie at lade bilen stå og nyde den skønne natur på cykel, så kan du allerede hjemmefra leje cykler og sørge for at de er klar til din ferie. Der er forskellige slags cykler, El-cykler, børnecykler og diverse anhænger og meget mere, så hele familien har mulighed for at nyde en cykeltur i naturen.

Det eneste du skal gøre er at besøge hjemmesiden www.hvidesandebike.dk, hvor de ønskede cykler kan udvælges / bookes og cyklerne vil blive leveret til feriehuset på ankomstdagen. 

Mountainbike

I Danmark har man udvalgt 10 anerkendte mountainbike ruter, som man kalder for de 10 spir. 

Blåbjerg Plantage tæt ved Henne Strand findes netop et af de 10 spir. Det beviser netop at vi har nogle af Danmarks bedste mountainbike ruter i området. Der er i alt 3 ruter/spor, et hvidt, et sort og et grønt. Man følger pilene i den farve man ønsker at køre. Sporene fletter sammen flere steder, men det er godt afmærket, så man kan nemt følge den valgte farve.

Det hvide spor

12,5 km og kan køres af de fleste. Der er nogle stykker, som er lidt tekniske, men der er mange steder mulighed for at tage en B-linie/chickenrun. Ruten består af et mix af singletrack og skov/grusveje.

Det sorte spor

7 km og den mest teknisk udfordrende og hårde spor af de 3 i området. Man kører på singletrack det meste af vejen og der er mange stigninger hvor de fleste vil kunne få pulsen op, bl.a. på Rævebakken, som man skal passere 2 gangen. 

Det grønne spor

4 km, teknikmæssigt en mellemting mellem det hvide og det sorte spor. Man kører ligesom det sorte spor singletrack det meste af turen, men man slipper dog for de værste bakker fra den sorte rute. 

Da Blåbjerg Plantage er et sandet område, så betyder det også at sporene ikke bliver så mudret, hvilket er en fordel i den våde sæson. 

Se ruterne her.

Alle med udgangspunkt fra Parkeringspladsen ved Blåbjergstenen hvor der også er toilet og vand.

Hvert efterår afholdes et stort internationalt stævne i Blåbjerg Plantage, Invita Mountainbike Race, på sporene i Blåbjerg Plantage. 

Anmeldelse af Rasmus Skovbo

"Jeg kørte lidt blandet for at få lidt af det hele med, så beskrivelsen er et udpluk af de tre ruter.

Der er rigtig mange gode pasager på sporene og der er lagt et kæmpe arbejde i at lave det. Det er Varde cykelklub, som står for sporbyggeriet og de har styr på at lave spor.
Ruten indeholder flere svære nedkørsler og bakker der skal kæmpes opad.

Det er en rigtig fed udfordring at køre på det sorte spor, fordi her bliver du og cyklen virkelig presset. Flere steder går det nedad og henover rødder og stubbe, så man skal vælge sin rute ned af bakken med omhu. Andre steder er der lavet nedkørsler med små forhindringer og burns. Der er brugt meget grus og sand for at gøre det bedre. Dog er der nogle steder hvor sandet godt kan drille lidt.

Hvis man er en aggressiv kører og gerne vil udfordres, så er den sorte rute perfekt. Der er en bakke med nogle store rødder, hvor man godt kan få lidt luft under hjulene, men man skal dog lige huske at være opmærksom på hvor man lander. (AV) Der er en del opkørsler, hvor der er lagt “grip-måtter” ud og et enkelt sted er der lagt noget ud der ligner et tæppe (de fleste kender nok til dem), men det fungerer virkelig godt og er med til, at de stejle bakker kan køres uden for meget besvær. Kører man på det sorte spor, skal man hele tiden være opmærksom, for der er mange forhindringer og det er dét der gør den så fed. Der er enkle bakker på den sorte der virkelig kan tage pusten fra enhver og hvor der skal arbejdes igennem.

Den grønne rute har også svære pasager, men niveauet her er lidt mere lige til. Ingen af sporene er helt vildt nemme at køre, så alle slags kører vil blive udfordret. Om man er nybegynder eller øvet gør ingen forskel. Sporene er bygget sådan, at uanset niveau, så rammer man steder hvor man lige skal finde sig selv, inden man kaster sig ud i det.

Det hvide spor er et maraton og kan køres af alle. Der er en del kørsel på de størrer stier, men man kommer også ind igennem skoven på de små single tracks.
Uanset hvilket spor man vælger, så vil man blive underholdt og udfordret.

Men lige nøjagtig i dette område skal man vælge ud fra evne, da den sorte ikke er egnet til nybegyndere, hvorimod i andre skove er den sorte tilsvarende den grønne her. Så jeg vil anbefale, at vælge ud fra evne og ikke ud fra hvad du ønsker du kan, hvis du vil have noget ud af det.

Opsumering
  1. Burns
  2. Mange store bakker
  3. Teknisk svær 
  4. Middelet flow
  5. Udfordringer til alle kører
  6. Mange rødder 
  7. Grønt spor 4 km
  8. Sort spor 7 km 
  9. Hvid spor 13 km 
  10. Ca 150 højde meter

Der er lagt et stort stykke arbejde i, at gøre sporet godt og tilgængelig for alle. Det er et stort og flot område og der er ruter for alle. Jeg vælger at give dette spor 4 stjerner fordi, jeg synes det indeholder alt hvad der skal til for at alle kan få glæde af det. Der er dog stadig nogle steder der kan trænge til en lille forbedring, men uanset hvad man vælger, så er man underholdt og træt når man kommer hjem. Det er virkelig et lækkert spor.

Blåbjerg klitplantage er bestemt et besøg værd og man kan tage familien med i sommerhus, da der er masser feriehuse i området omkring skoven." 

Kilde: https://sporguide.dk/Spor/blaabjerg-klitplantage/ skrevet af Rasmus Skovbo.