Filsø

{{vm.getLabel('Global.Loading')}}

{{getLabel('Filters.Advanced')}}

{{vm.getAdvancedFilterTitle()}}
{{vm.getShowHideAdvancedFilterLabel()}}
{{vm.getShowHideAdvancedFilterLabel()}}

{{vm.getShowHideAdvancedFilterLabel()}}

Vis flere filtre

Forside
 / Sommerhuse 
/ Henne Strand 
/ Oplevelser

Oplev det nye Filsø


Da Johannes Larsen, en af Danmarks mest berømte malere, regelmæssigt kom til Filsø fra 1913-46, var der ingen tvivl om, hvad der fascinerede ham så meget her: Den art-rige og storslåede natur, hvor han kunne lide at jage og hvor han nød roen med penselstrøg på lærredet. På den tid havde Filsø allerede ændret sig og været mindre siden 1852, da systematisk dræning var begyndt. Efter Anden Verdenskrig blev resten af søen omdannet til frugtbart landbrugsjord bortset fra søen Fidde, og intet har ændret sig siden.

Læs mere her.

Book et feriehus tæt ved FIlsø
Indlæser...
Der er ingen ledige huse, der matcher dine søgekriterier.

Også det store landbrug på Filsø var ligesom naturelskeren Johannes Larsen glade for området. Det 1.200 hektar effektive landbrug har påvirket udviklingen i mange år. I 1950, blev den største kornsilo i skandinavien bygget. I slutningen af 1950'erne blev en del af den omkringlæggende naturen fredet, herunder Fidde Sø og lyngområdet Filsø Hede.

I 2012 blev 2.326 ha Filsø-området købt af Aage V. Jensen Nature Fund. I løbet af året blev der skabt en ny sø med et areal på ca. 915 ha, ligesom der er lavet foranstaltninger til pleje af de mange forskellige slags natur omkring søen. Målet er at skabe optimale betingelser for et artrigt fugleliv og en ellers stor biodiversitet.

Trækfugle i området

En række trækfugle vil ikke blot slå kortvarigt ned på markerne, men tage længere ophold i søen og engene. Der vil på enkeltdage kunne opleves større flokke af:

  • Kortnæbbet gås
  • Grågås
  • Hjejle
  • Svaner

Rørhøg, tinksmed, dobbeltbekkasin, storspove, hedehøg, plettet rørvagtel, skægmejse, stor tornskade, rødrygget tornskade, rørdrum forventes at få det bedre eller at kunne genetablere sig. Stor kobbersneppe, brushøne, sortterne, trane vil få mulighed for at etablere ynglebestande.

Vandrefalke og havørne

Man vil kunne opleve flere vandrefalke og havørne i vinterhalvåret samt mulighed for ynglende havørn og bedre mulighed for at opleve Sort Sol.
Alle almindelige søfugle som ænder, grågæs, lappedykkere, blishøns, fiskehejre samt vibe og rødben forventes at få det bedre. Blandt andet kan fremhæves bedre fouragerings-muligheder for Spidsand, Pibeand og Krikand.

I søen vil indfinde sig normalt kendte arter som Skalle, Bras, Aborre og Gedde. I og omkring den vil der blive bedre mulighed for en række vandsøgende insekter og planter.

Ellipse-broen ved Filsø

Den nye bro på Filsø er en meget speciel naturoplevelse. Siden juli 2017 kan du komme tættere på Filsø og den fantastiske natur end før. Naturelskere har nu mulighed for at gå på tværs af den nye elliptiske bro og nyde den fantastiske udsigt over Filsø. Tidligere var Filsø den næststørste sø i landet, men det blev drænet for at blive brugt som landbrugsjord. I 2012 blev søen derefter udvidet igen, og i dag betragtes den igen som en af de største i Danmark. Der er et særligt stort udvalg af planter og et rigt dyreliv. For alle naturentusiaster er det også muligt at downloade appen fra Naturpark Vesterhavet og få mere information. Hent den her i Apple Store eller Google Play.

Gæst ved Filsø

Udover at skabe optimale forhold for naturen får gæsterne også mulighed for at opleve naturen tæt på. Barrier-fri fuglepost, udkigssteder, stier og adgang til cykelstier giver optimal adgang til søen, samtidig med at der sikres en rimelig balance mellem brug og beskyttelse. F.eks. kan man opleve det naturlige fænomen "grå sol" hvor titusindvis af gæs, stiger op i himlen på samme tid - eller en havørn der glider over søen. Du kan udforske området alene eller deltage i en guidet tur.

Det nye Filsø

  • Søen har et areal på ca. 915 ha
  • Vandet i søen har en ledetid på tre måneder.
  • Syv kilometer af landkanalen, der dræner landbrugsjorden, genopfyldes, og vandet kanaliseres i søen.
  • Den gennemsnitlige dybde af søen er 1,14 m.
  • Søen indeholder 10.440.000 m3 vand.
  • Vandstanden er ca. 1,6 m, hvilket er lavere end den tidligere Filsø.
  • Fiddesøen og den nye Filsø er to separate søer, hver med eget vandområde og egen dræning til vandvejen Henne Mølleå
  • Fiddesøen er ca. 0,5 m højere end den nye Filsø.

Kilde: Aage. V. Jensen Naturfond, Naturgenopretning af Filsø

Andre oplevelser ved Filsø

Nymindegab Museum har en udstilling omkring Filsø og arrangere guidede ture til Filsø. Læs mere omkring genopretningsprojektet Filsø lige her.

Fra udsigtspunktet Kløvbakken og Tejnebjerg, på parkeringspladsen ved Løvklitten i Kærgård og ved naturområdet Vrøgum Kær er der informationstavler over projektet Filsø.