Vælg et område og find museerne

Henne Strand og området omkring har også meget at byde på, når det kommer til kulturelle ferieoplevelser. Den danske vestkyst er generelt præget af mange store historiske begivenheder, som er i fokus på flere museer i området. Hvis historie ikke er noget for dig, står andre museumsoplevelser i kø og venter på dig. Der er museer med temaer såsom dyreliv, kunst og børneaktiviteter, der på god vis supplerer de lidt mere tunge historiske museer. 

Vælg et område nedenfor og se, hvilke spændende museer der venter dig der - du finder noget for både børn og voksne. 

Tirpitz Blåvand

Museer ved Blåvand

Alle sehen
Panser- og artillerimuseum

Museer ved Oksbøl

Alle sehen

Museer ved Varde

Alle sehen

Museer ved Nymindegab

Alle sehen

Museer i Vestjylland

Alle sehen

Museer i Sydjylland

Alle sehen

Information om museer

Henne Strand er et ferieområde, der byder på en bred vifte af museer og historiske aktiviteter. Under de forskellige menupunkter kan du få mere information om det enkelte museum, og få bedre mulighed for at planlægge dit besøg. Besøg museets hjemmesider for mere praktisk information såsom åbningstider, priser, særudstillinger og andre praktiske oplysninger. Museerne byder på vidt forskellige oplevelser, men uanset om du interesserer dig for kunst, natur eller vikinger, så finder du helt sikkert et museum, der passer til dig og dine interesser. 

Museer ved Blåvand

Blåvandshuk Fyr

På Danmarks vestligste punkt ligger Blåvandshuk Fyr som et flot og imponerede varetegn for hele området. Det hvide fyrtårn er 39m højt og har en lampehøjde på 55m. Lyset fra fyret kan ses fra en afstand af 23 sømil (42 km).

Fyret blev bygget i år 1900 som en efterfølger til et mindre fyr bygget i år 1888. Fyret skulle advare skibe om Horns Rev, der strækker sig 40 km vest for Blåvandshuk ud i Nordsøen, og derfor nemt kunne blive et problem for skibe, der ikke kendte området. Horns Rev blev i sin tid kaldt "Djævlens Horn" af lokale og søens folk, da flere sømænd mistede livet der i hård sø, og revet blev betragtet som et af de farligste i verden.

Fyret fungerer stadig og er fuldautomatisk i dag. Det plejede at virke ved hjælp af et urværk, som stadig kan ses i bunden af ​​tårnet. Linsen på 4 tons glider i et kviksølvleje, og lampen lyser med 1000 watt. Når lyset går gennem linsen, svarer det til lysstyrken af ​​180.000 små stearinlys. Blåvandshuk Fyrs identifikator består af tre blink hvert 20. sekund.

170 trin fører op i tårnet. På toppen har den besøgende en vidunderlig udsigt over Horns Rev, Kallesmærsk Hede og Blåvand Strand.

Havmøllepark Horns Rev

I sommeren 2002 byggede Elsam, der stadig i 2022 er verdens største havvindmøllepark, vest for Blåvandshuk på vestkysten ved Horns Rev. Havmølleparken ligger omkring 14-20 kilometer ude i Nordsøen. Det er første del i et storstilet udviklingskoncept af miljømæssigt bæredygtig offshore vindenergi i Danmark. Udviklingen rejser spørgsmålet om, hvorvidt det ambitiøse mål i regeringens energiplan om at generere i alt 4000 MW fra vindenergi i de danske farvande i 2030 kan nås.

Fra toppen af ​​Blåvandshuk Fyr er der en fantastisk udsigt over vindmølleparken. En udstilling om havmølleparken er nu sat op i den gamle fyrmesterlejlighed.

FLUGT- Refugee Museum of Denmark

ÅBNEDE I SOMMEREN 2022

FLUGT er verdens første museum for flygtningehistorier. Glæd dig til at besøge et spændende museum med en stor, international betydning, hvor arkitektur, kultur og historie smelter sammen til en spændende helhed - og byder dig og din familie på en unik oplevelse.

Mehr lesen

Tirpitz

I 1944 begyndte den tyske besættelsesmagt at bygge Tirpitz bunkeren, der dog aldrig nåede at blive færdig. Den skulle have været en del af Atlantvolden - forsvarslinjen, der blev opført på vestkysten under 2. Verdenskrig. På Tirpitz kan du komme tæt på forsvarssystemet, der er præsenteret på en didaktisk og interessant måde. Du kommer helt tæt på vestkystens historie og de mennesker, der igennem historien, har levet og boet der. En model viser kanonernes position, som de ville have været, hvis krigen var fortsat. Filmen "Atlantvolden" bliver vist i både tysk og dansk udgave.

Mehr Lesen

Museer ved Nymindegab

Nymindegab Museum 

Har du tendens til familiehygge, eller er du kunstinteresseret? Nymindegab Museum rummer mange spændende områder og byder alle velkommen til en skøn oplevelse. Leg med gamle legeredskaber på udearealet. Nyd duften af ​​Madam Blås kaffe i tømrerens hus og savsmuld på hans værksted.

Vidste du, at maleren Lauritz Tuxen fra Skagen rejste til eksotiske Nymindegab for at male, tilbage i tiden da kun en sandet dækbane førte hertil? Eller at "fynbomaleren" Johannes Larsen gik på fuglejagt og på jagt efter motiver ved Filsø? I museet viser vi værker fra området godt præsenteret med genstande og historier fra dengang.

Vesterhavsvej 294
Nymindegab
6830 Nørre Nebel
Tlf.: +45 75 25 55 44

Nymindegab Hvalhus

Den 17. november 1990 strandede en 12 meter kaskelothval på stranden ved Nymindegab.
Den døde hval, der vejede 25 ton, var sådan en turistattraktion, at rygtet spredte sig så langt væk som til København, hvor forskere ved Zoologisk Museum besluttede at se nærmere på hvalen. Efter at hvalen var dissekeret, blev skelettet ført til København, hvor kødresterne blev renset på Zoologisk Museum. I mellemtiden startede lokale beboere initiativet til at bygge et hvalhus, så hvalen kunne bringes tilbage til Nymindegab.

Vesterhavsvej 300
6830 Nørre Nebel
Tlf.: +45 75 22 08 77
Fax: +45 75 22 07 16

De gamle redningsstationer i Nymindegab

De gamle redningsstationer i Nymindegab, som stadig var i brug indtil 1975, er nu omdannet til museer. I udstillingen er redningstjenestens historie illustreret, og man kan se det anvendte materiale, herunder et komplet sæt raketudstyr med redningsstol.

Redningsvejen 
6830 Nørre Nebel
Tlf.: +45 75 22 08 77
Fax: +45 75 22 07 16

Museer ved Varde

Minibyen

Verdens første miniatureby blev bygget i Varde. Arnbjerg Park danner en smuk ramme om en turistattraktion, der konstant vokser. En miniatureudgave af den gamle Varde by, som i dag næsten er forsvundet, fordi byen i 1700-tallet blev ramt af en større brand, som ødelagde en stor del af byen. Varde er gengivet i skala 1:10, og der er omkring 275 små huse i minibyen, og der kommer nye til hvert år. Der er en kiosk, hvor du kan købe drikkevarer, chokolade, is og souvenirs.

Arnbjergallé 4
6800 Varde
Tlf.: +45 75 21 12 90
Mere info

Varde Museum

I 2012, da museet fejrede sit 100 års jubilæum, blev der bygget en pragtfuld udstilling midt i Varde, ved det tidligere Sct. Jacobi skole. I udstillingen "Frello i utidigt selskab" kan man se den vidunderlige samling af Frello-malerier i kompositioner, der aldrig har været vist før. Disse nyeligt fundnekompositioner har fået museets personale til at finde helt andre og forunderlige verdener i Frellos malerier.

Kirkepladsen 1
6800 Varde
Tlf.: +45 75 22 08 77 
Mere info

Museer ved Oksbøl

Artillerimuseum Varde er over vinteren 2020/2021 flyttet til nye lokaler i Oksbøl, hvor de har lagt deres kanonsamling sammen med Tankmuseet. Det nye Tank & Artilleri Museum er mere end dobbelt så stort som før og rummer alt fra små modeller til uniformer til selvkørende haubitser og Leopard kampvogne.

Mehr Lesen

Museer i Vestjylland

Bork Vikingehavn

Tilbage til vikingetiden
På Bork Vikingehavn kan du opleve vikingernes Vestjylland, som det var for 1000 år siden. Du kan besøge håndværkeren og husmoren, der har travlt med deres gøremål, gå på opdagelse i vikingehusene og se de mange autentiske detaljer eller klatre ombord på landskibet og mærk historiens vingesus fra de utallige rejser og vikingetogter. En helt særlig stemning kan opleves i stavkirken, hvor du kan tænde et lys og herefter besøge den hedenske offerlund. Slut dit besøg af i vores inspirerende museumsbutik og oplev det store udvalg af vikingesouvenirs.

Historier hver dag
Når du ankommer som gæst til Bork Vikingehavn, er der mange muligheder for at tilføje ekstra oplevelser under dit besøg. Hver dag sker der noget nyt, og du kan blandt andet møde vikinger, der fortæller om livet i vikingetiden. Der bliver også fortalt historier andre steder i løbet af dagen, så du kan høre spændende beretninger om livet i vikingetiden på dansk, tysk og engelsk.

Vikinger i alle aldre
Lad børnene klæde sig ud i tidstypisk tøj, male vikingetegninger i hallen eller afprøve deres kræfter på krigslegepladsen. Udforsk vikingehavnen og se, om du kan finde de manglende runer. Du kan gemme dig i husene, i havnen eller i kirken. Om sommeren kan børn deltage i forskellige sjove aktiviteter.

Levende historie
Bork Vikingehavn er en del af Ringkøbing-Skjern Museum, hvor du kan opleve historien på første hånd. Museet består af en række autentiske bygninger omkring Ringkøbing Fjord, der hver fortæller sin spændende historie om menneskers liv, og hvordan landskabet har påvirket dem!
På Ringkøbing-Skjern Museum er historien ikke kun i montrer. Her kan du opleve LEVENDE HISTORIE med alle dine sanser – gennem animationer, børneaktiviteter og guidede ture. Med ugebillet eller årsbillet får du rabat ved besøg flere steder og rabat for grupper.

Ugekort kan købes med rabat som en del af Købmand Hansens fordelsprogram.

Bork Vikingehavn
Vikingevej 7, Sdr. Bork
6893 Hemmet
Mail: [email protected]

Hjerl Hede

Historien bliver levende her

Fra tidligt forår til sent efterår giver Hjerl Hede hele familien mulighed for at opleve en dag ude, som vores forfædre gjorde. Frilandsmuseet i de smukke omgivelser giver dig mulighed for at se bygninger fra forskellige egne af Danmark. De store bindingsværkshuse giver en perfekt og nostalgisk baggrund for en rejse tilbage i tiden.

Se hvordan egestammer bliver flået med gløder, hvordan lerkrukker bliver drejet, stenredskaber lavet eller besøg de gamle håndværkere på værkstederne. Pottemageren, træskomageren, trykkeren, købmanden, mælkemanden, skolen eller præstegården.

I 1960 begyndte Hjerl Hede Frilandsmuseum at bygge en afdeling for landbrugshåndværk. Afdelingen omfatter bødker, vognmager, drejer, skomager og træskoværksted samt smed. Der oprettes løbende nye værksteder, så museet kan vise et bredt billede af produktionen inden for landbrugshåndværk. I 2004 blev et landbrugsbageri ombygget og i 2005 oprettet en landbrugsmalervirksomhed.

Hjerl Hede
Hjerl Hedevej 14
7830 Vinderup
Tlf.: +45 96 11 50 30
Mere info

Danmarks flymuseum

Det ”Flyvende” Museum og Luftfartsvåbenmuseum er et 7.600 m2 moderne og levende flymuseum med 50 danske og udenlandske fly fra 1911 – 2000, fx svævefly, veteranfly, jagerfly og helikoptere.
Samlingen viser forskellige typer fly, fx de gamle KZ1V-beredskabsfly. 8 af de udstillede fly er unikke i verden. 16 af flyene er luftdygtige.
En ny hal danner rammen om Danmarks Luftfartsmuseum. Her får gæsten et indblik i både det historiske og arbejdet med moderne flyvåben, og de opgaver der løses med dem i dag. Der er også en lang række historiske flyeffekter, temaudstillinger, over 500 modeller, en kiosk og en biograf.

Danmarks Flymuseum
Lufthavnsvej 1
6900 Skjern
Tel.: +45 97 36 93 33
Mere info

Levende historie

Oplevelser for hele familien omkring Ringkøbing Fjord

Naturen har altid formet de forhold, som mennesker har levet under, udfordret og tilpasset sig efter. På Ringkøbing-Skjern Museum kan du opleve, hvordan livet har ændret sig langs Vesterhavets nådesløse bølger, den frodige fjord, den store hede og de snoede åer. Hos os er historien ikke kun i udstillingsvinduer. Her kan store og små opleve DEN LEVENDE HISTORIE med alle deres sanser. Museet har mange forskellige steder at besøge, for på den måde kan du opleve den autentiske historie - lige hvor det skete!

Ringkøbing-Skjern Museum har interessante steder at besøge omkring Ringkøbing Fjord. Der er noget for enhver smag, og du kan opleve DEN LEVENDE HISTORIE på flere besøgssteder. Du kan blandt andet rejse tilbage til vikingetiden og besøge vikingerne i Bork Vikingehavn. Du kan også redde familien på land, når søredningsøvelser finder sted ved Abelines Gaard. Nyd udsigten over fjorden og havet fra toppen af ​​Lyngvig Fyr, dyk ned i 2. verdenskrigs historie på Ringkøbing Museum eller besøg smedjen og møllen i den gamle vandmølle ved Bundsbæk Mølle og meget mere.

Du kan også opleve nogle af de smukkeste naturområder på vestkysten. Vi har guider, der tager dig med på cykel gennem det smukke landskab, kajak på Skjern Å eller på en gåtur til Houvigs store fæstning nord for Søndervig. Her kan du lære en masse om de mange bunkere fra Anden Verdenskrig. Hvorfor de er her, og hvad de blev brugt til for så mange år siden.

Uanset om du er interesseret i vikingernes og jernalderens gamle dage, eller du foretrækker at opleve action, en storslået udsigt fra toppen af ​​Lyngvig Fyr, naturoplevelser eller bare en is eller en hyggelig kop kaffe i smukke omgivelser, er du altid velkommen her hos os.

Ringkøbing-Skjern Museum med rabat
Børn op til 18 år har gratis adgang til alle attraktioner på museet. På forskellige steder kan du få gratis rundvisninger og information, hvis entréen er betalt. Museerne har forskellige åbningstider og priser, men alle, der køber et ugekort, får gratis adgang til alle attraktioner.

Med ugebilletten får du 7 dages gratis adgang til de mange besøgssteder på Ringkøbing-Skjern Museum. Vi er både for dem, der vil opleve historien, og dem der vil dykke ned i historien. Se alle seværdighederne i brochuren Levende historie, som du kan finde hos Købmand Hansens Feriehusudlejning og her.

Ugepas med fordelsprogram

Køb din ugebillet hos Købmand Hansen via fordelsprogrammet og få rabat!

Med fordelsprogrammet fra Købmand Hansen får du en rabat på 25 kr ved køb af ugebilletter. Prisen er 150 kr pr voksen (normalpris 175 kr). Børn under 18 år har gratis adgang på forhånd. Ugekortet SKAL købes hos Købmand Hansen for rabatten.

Mehr lesen

Museer i Sydjylland

Ribe Vikingecenter

Oplev på egen hånd, hvordan det er at være viking - her kan du komme helt tæt på og selv prøve, hvordan det er at være viking.
Om du ved meget eller lidt, om du kommer som turist eller lokal, om du er gammel eller ung, lærer eller studerende, det er lige meget hvordan, et besøg i Ribe Vikingecenter bliver en unik oplevelse og give dig ny viden om vikingetiden. Du kan gå rundt i det rekonstruerede vikingekompleks i naturlig størrelse og tale med vikingerne eller se dem arbejde. De er klædt i vikingetøj og arbejder med rekonstruerede håndværktøj og teknikker fra før i tiden.

Du kan lugte røgen og duften fra gryderne over bålet, hvor der laves dejlig mad, og se dyrene og se dem på arbejde. Du kan gå ind i et af husene og sidde, lukke øjnene og lade tankerne flyve, når du åbner dem igen har du været mere end 1.000 år tilbage i tiden.

Følg blandt andet byggeriet af det store bykompleks, Ribe i 825, og oplev falkonerernes flyvedemonstrationer.
Tag selv del i det: og giv musvågen din arm, skyd med bue og pil, bag dit eget brød, lav en dyvel, det kræver meget styrke. Vikingetiden kommer til live i Ribe VikingeCenter...

Danmarks smukkeste legeplads. Tag over havet til Asgaard, gudernes verden.

Ribe Vikingecenter
Lustrupvej 4
6760 Ribe
Tlf.: +45 75 41 16 11

Ribe Kunstmuseum

Das Kunstmuseum von Ribe öffnete 1891 seine Türen für das Publikum. Seit der Eröffnung hat das Museum eine Ausstellung über eine große Herschaftsvilla erschaffen. Der Museumsgarten ist romantisch angelegt mit alten Bäumen und geschnörkelten Pfaden runter bis zum Ribe Å. Im Garten ist ein 8 kantiges Gartenhaus, erbaut 1859 im byzantinischen Stil.

Die Sammlung zeigt dänische Kunst aus der Zeit 1750 – 1950 mit besonderem Augenmerk auf die Goldzeit, Realismus, die Maler von Skagen, die Bewohner von Fünen, Modernismus und die mittlere Kriegszeit. Es gibt Hauptwerke von C.W. Eckersberg, Christian Købke, Martinus Rørbye, Kristian Zahrtmann, L.A. Ring, Michael Ancher, P.S. Krøyer und viele andere. Alle wesentlichen Künstler sind vertreten.

Ribe Kunstmuseum
Sct. Nicolajgade 10
6760 Ribe
Tlf.: +45 75 42 03 62
Mere info

Fiskeri- og Søfartsmuseum i Esbjerg

På kysten, lige nordvest for fiskerihavnen i Esbjerg, finder du Fiskeri- og Søfartsmuseet. Fiskeri- og Søfartsmuseet er åbent hele året rundt. Tag en rundtur i saltvandsakvariet - hvor man ikke kan andet, end at blive overrasket over den geniale måde fiskene tilpasser sig livet under vandet. Udstillingen fortæller om forskellige former for fiskeri, og personalet på museet fortæller gerne mere om havdyrene og fiskene. I museets café kan du strække dine ben og stille sulten. Den nyistandsatte cafe har god plads og flot udsigt til museets have, hvor statuerne af Martin Spangsberg vender ud mod indsejlingen til Esbjerg Havn.

Fiskeri- og Søfartsmuseet byder blandt andet på følgende oplevelser:

  • Saltvandsakvarium med fisk og havdyr.
  • Tætningstank med både plettet og grå tætninger.
  • Netsystemer.
  • Friluftsudstilling med havn, skibsværft, redskabsskur, arbejdende værksteder, livredderstation og maritim legeplads.
  • Udstilling om det danske fiskeri.
  • Regelmæssigt skiftende særudstillinger.
  • Ferieaktiviteter for store og små.
  • Cafe Fimus med en fantastisk udsigt.

Museet er lukket på følgende dage: 24., 25. og 31. december + 1. januar
God kørestolsadgang til alle udstillinger i huset, akvariet, sæltanken og cafeen.

Fiskeri- og Søfartsmuseet
Tarphagevej 2
6710 Esbjerg V
Tlf.: +45 76 12 20 00
Mere info

Tarp Bunkermuseum

Bunker 75665 type Regelbau 22 blev bygget af Luftwaffe i 1943. Dette er den eneste bunker fra den gamle tyske militærlufthavn i Esbjerg, der nåede at blive bygget færdigt til 1944.

Under besøget kan man se hovedvagten og mandskabsrummet i bunkeren, som var beregnet til en besætning på 20 mand. Oplev stemningen og se, hvordan de tyske soldater levede under besættelsen.

Tarp Bunkermuseum
Tarp byvej 131
6715 Esbjerg
Tlf: +45 21 40 68 04
Læs mere her