Forside
 / Sommerhuse 
/ Henne Strand 
/ Oplevelser

Dansk vejr bruger alle farver og temperaturer

Dansk vejr lader sig ikke bokse ind i nagelfaste statistikker og beskrivelser. Kodeordet er her "utilregneligt". Det er i al sin charmerende enkelhed omskifteligt. Det er malerisk og poetisk på en måde, der i århundreder har inspireret malere og digtere til at bruge hele paletten og hele poesibogens ordforråd: Varm, lys og dejlig. Blæst, storm, regn og rusk. Sne, frost og kulde. Lysende, glade og varme farver. Barske, mørke, klare og grumsede penselstrøg. Hver årstid sin charme -  og farve: Dansk vejr er al slags vejr! Og vejret er altid godt. Det drejer sig bare om at have tøj til lidt af hvert med i feriebagagen.

Sol og saltvand

Intet er naturligvis at sammenligne med en herlig sommerdag ved Vesterhavet. De brede, hvide sandstrande. Solen bagende ned fra oven - saltsmag i munden og højt, højt til himlen.Her er det bikinien, der skal luftes. En forårs- eller efterårsdag med vind og ekstra bølgebrus er lige så stor, men anderledes oplevelse. Her er det gummistøvlerne og en god tæt jakke, der skal hentes frem.

Farver og lyde

Afhængig af årstiden er Henne Strand området malet i forskellige farver: Lyst, klart, blåt, grønt og gult dominerer forår og sommer. Hen i september tager den violette lyngfarve over - for så i oktober - november at skifte til okker og brune nuancer. Og dækker den hvide sne ikke jorden i vintermånederne, så er det de helt mørke farver, der tegner landskabet. naturens lyde er lige så vekslende som farver og vejrlig. Fuglenes symfoniorkestre spiller i både dur og mol, og de store fugletræk nord- eller sydover opleves næppe mange steder bedre og mere intenst end på Henne egnen.

-og i alle farver

Det er vi alle: Naturelskere, ja naturtilbedere. Og det året rundt. Vi elsker rent vand - både til at drikke og til at bade i. Vi stortrives med ren luft og i uspoleret natur i al slags vejr og året rundt. Dette maturens malere opleves ikke mindst i Vestjylland, som Henne Strand er en fornem eksponent for. Uanset om det er det spirende forår med stadig stigende varmegrader, den dejlige sommer i al slags vejr, det farverige efterår eller den frostklare vinter - ja så er Henne Strand stedet, hvor det hele opleves for alle sanser. Og Henne Strand rummer barske, men storslåede kapitler om fortiden. For et par hundrede år siden lagde en gevaldig storm således store områder øde. Landsbyer sandede helt bogstaveligt til, og store landbrugsarealer blev lagt øde. Den historie kan den dag i dag læses i Løvklitten i Kjærgård Plantage. Løvklitten er resterne af en egeskov, som ukueligt vokser videre, selv om sandstormen lagde området øde som en stor kæmpeklit. Vest for Blåbjerg findes et lignende egekrat, som også overlevede perioden med sandstorme.

Pas godt på naturen

Det er herligt at lade sig vippe i bølgerne og bade i Vesterhavet - fuld af ferieglæder og godt humør. Herligt også at bygge sandslotte på stranden eller bare dase i klitterne. Det er, som om alle rynker forsvinder og huden glattes, når man vandrer i det overdådige landskab - tæt på havet - og tæt på landet. Men husk i ferierusen: Pas godt på naturen! Den kan ødelægges; ikke mindst af menneskelig slid.

  • Ødelæg ikke klitterne ved at kure eller rutche ned ad dem
  • Hold hunden i snor. Hunden skal på stranden føres i snor fra 1. april til 30. september. I klitterne skal hunde året rundt luftes i snor.
  • Ridning, motorcykel- og bilkørsel uden for offentlige veje og parkeringspladser er ikke tilladt.
  • Rygning i klitområder og på hedearealer er strengt forbudt i perioden 1. marts til 31. oktober
  • Der er periodevis grillforbud i området ved Henneby
  • Papir og andet affald må ikke smides i naturen.  

Er du interesseret i at se hvordan vejret i og omkring Henne Strand tegner sig de næste par dage? - Så se mere om vejret.

Se desuden vejret i dag ved Henne Strand.