✓ Masser af frisk luft
✓ Levn fra fortiden
✓ Jagt på stranden

Forside
 / Sommerhuse 
/ Henne Strand 
/ Oplevelser

Tag et stykke af historien med hjem

Tag på jagt efter havets guld ved Henne Strand. Her er der nemlig store muligheder for at finde rav, som bliver skyllet op på stranden efter utallige år i det sorte hav. Her kan I være heldige at finde det, hvis I kigger godt efter.

Rav består af forstenet harpiks, der har ligget i havet i mere end 30 millioner år. Det er så lang tid, at det kan være svært at forstå, og vi mennesker er knap nok en døgnflue sammenlignet med. Ravet kan forekomme i forskellige farver og størrelser, men når det er blevet slebet og forarbejdet, vil det ofte fremstå gyldent. Rav har været brugt til udsmykning i tusinder af år, og på stranden i Henne kan du tage første skridt mod dit nye smykke.

Find et sommerhus
Indlæser...
Der er ingen ledige huse, der matcher dine søgekriterier.

Fang rav i efterårsferien

Hvis I vil på jagt efter rav, så kan I gøre det hele året. Det betyder dog ikke, at der ikke er årstider, der er bedre end andre. Efteråret er der, hvor I har de største chancer for at finde rav. Specielt lige efter en storm hvor vinden og bølgerne har hvirvlet ravet op fra havbunden og skyllet det op på stranden. Ravet ligger nemlig gemt godt under sandbunden, og kun ved de kraftige strømme kan det rive sig frit. Mens stormen raser, vil I dog ikke finde noget rav, men så snart den har lagt sig, skal I skynde jer at tage de varme sweatre på, så I kan nå på stranden før alle andre. Det er derfor oplagt, at I slår jeres ravjagt sammen med jeres efterårsferie. I efterårsferien finder I de perfekte forhold for at gå på ravjagt, og I har tiden til at øve jer i en hel uge. Alternativt er vinterferien også en oplagt ferie at finde rav i, for her er Vesterhavet ekstra koldt, og ravet bliver derfor nemt båret op på stranden.

Kan du genkende rav, når du ser det?

Når I tager på ravjagt, så er det vigtigt, at I ved, hvad I skal kigge efter. Hvis I kun har øje for de blanke gyldne stykker, som de fleste tænker på, når de tænker på rav, så vil I sandsynligvis ikke få noget rav med hjem. Rav får nemlig først dette smukke udtryk, når det er blevet forarbejdet og slebet til. Når I skal finde ravet på stranden, så tager det sig ganske anderledes ud. Ravet kan have mange forskellige farver, lige fra sort til hvid og sågar blå. Det er også det, der kan gøre det svært at finde, da ravet ofte gemmer sig imellem tang og andet opskyl og aldrig blandt andre sten. Finder du en klump, der ligner det, vi kender fra smykkeforretninger, så skyldes det desværre nok, at det ikke er rav men gule flintesten.

Hvad kan man bruge rav til?

Når I først har fundet rav, så er der mange muligheder for, hvad I kan bruge det til. 

Du kan tage dit rav med til at guld- eller sølvsmed og få det lavet til et smykke. Det kan være en ring, en halskæde eller måske en broche? På den måde får du et helt unikt smykke, som ingen andre har lignende, og der findes med garanti ikke andre smykker, der bærer rundt på den samme historie. Hvis dit ravsmykke kunne tale, ville det kunne fortælle fascinerende fortællinger om istiden, og om hvordan det har flyttet sig fra kyst til kyst gennem millioner af år for til sidst at ende netop på dig.

Er smykker ikke noget for dig, så kan du også vælge at få dit ravstykke vurderet. Man hører jævnligt om folk, der har tjent mange penge på rav, hvis de har fundet et helt specielt stykke.

Find sommerhuse tæt på jagtmarken

Den kan være svært at planlægge, hvornår man skal ned på stranden for at fange rav. Pludselig er forholdene idéelle, og så må man bare afsted. Her kan det være frustrerende, hvis man først skal ud i bilen og køre langt, for så risikerer I, at alt ravet er væk, når I kommer. Heldigvis kan du hos Købmand Hansen finde sommerhuse helt ned til vandet. På den måde er I altid i nærheden, når muligheden for at finde rav byder sig.

Vær opmærksom

Når I er på ravjagt, så er det vigtigt, at I er opmærksomme. Rav har nemlig en tendens til, at det kan ligne fosfor til forveksling. Det er dog på ingen måde det samme. Fosfor er både giftigt og brandfarligt, og du skal derfor tjekke en ekstra gang, så du er sikker på, at det faktisk er rav, du har fået fat i. Netop fordi rav og fosfor kan være svære at kende fra hinanden, er det også vigtigt, at I aldrig tager rav i munden.