Kryddersnapse

Tag ferien med hjem på flasker

Kryddersnaps er både sundt og dejligt, og du kan sætte din helt egen smag på snapsen. Porse, perikum, revling, klitrose og lyng kan plukkes på Henne-egnen. I feriekufferten skal du derfor huske en flaske ca. 40 procents vodka eller snaps samt et par mindre tomme flasker med prop. Vodka er helt neutral i smagen og derfor velegnet, når krydderessensen skal fremstilles.

Høst aldrig krydderurter op ad trafikerede veje, men find et dejligt naturområde inde i terrænet, når du skal høste råstoffet til din feriesnaps. Plukker du "våde" bær/frugter, anbefales en højprocents-vodka, da snapsen ellers bliver fortyndet.
Essensen laves af de foretrukne blade, bær eller frugter. Fyld den angivne mængde i rene og tørre flasker/syltetøjsglas og hæld vodka/snaps over, til det dækker. Essensen trækker fra et par dage til tre måneder. Tommelfingerreglen siger: 3-5 dage for blade, stilke og blomster, otte dage for rødder og tre måneder for bær og frugter.

Efter trækketiden filtreres essensen i et kaffefilter. For at smagen rigtig kan blande sig, fortyndes essensen mindst et par dage, før den skal nydes.
Prøv at finde nogle pæne, klare flasker til at forynde og servere kryddersnapsen i. Stil dem ikke i lyset. Det ser smukt ud, men farven falmer alt for hurtigt. Med alderen bliver de fleste snapse brunlige.

Persesnaps

Såvel "koglerne" (hanraklerne) som bladene anvendes. Koglerne kommer på porsebusken om foråret - som regel en uges tid før busken springer ud, og de bør plukkes før 1. april. Anvendes koglerne og tørrede blade, fås et brunt udtræk - som stærk te. Vil man servere grøn porsesnaps, bruges friskplukkede blade. Trækketiden er her kun fra en halv til en hel dag og snapsen bør nydes samme dag. 150 blade eller en halv kop kogler passer til en hel flaske snaps - sådan forstået, at man til essensen blot dækker de afplukkede blade.
Trækketid: tre-fem dage.

Perikonsnaps

Omkring Sankt Hans, når den prikbladede perikon blomstrer, plukkes de knap udsprungne knopper. En halv kopfuld, 10-15 gram, passer til en hel flaske snaps.
Trækketid: Tre-fire dage.

Revlingsnaps

"Swotbær" er det vestjyske udtryk for planten revling. De skal altid vaskes, før de bruges til kryddersnaps. Flasken fyldes næsten helt op med revling, og har man en højprocents-vodka, er det her, den skal anvendes.
Trækketid: Tre måneder.

Lyngsnaps

Til en lyngsnaps plukkes de blomstrende skudspidser. En kop er passende til en hel flaske snaps/vodka.
Trækketid: Fire-fem dage

Honningsnaps

Lynghonning er bedst egnet til honningsnaps. Der skal bruges et par spiseskefulde til en hel flaske snaps. Honningsnapsen er drikkeklar, når honningen er opløst, og det kan fremskyndes ved at ryste flasken engang imellem.

Klitrosesnaps

De sortblå hyben fra klitrosen plukkes i midten af oktober. Essensen trækker i mindst fire uger, filtreres og lagres - gerne et år. En lille kop hyben passer til en hel flaske snaps. Klitrosesnapsen kan fint erstatte cognac'en til kaffen.