✓ Masser af frisk luft✓ Ferieminder✓ Nyd naturenTag en flaske ferieminder med hjemUrtesnaps er både skøn og sund. Og her har du chancen for selv at bestemme smagen af snapsen. Der kan samles galgebusk (myrtelyng), perikon, revlebær, brænderose og lyng omkring Henne Strand. Så glem ikke at pakke en flaske 37-40% vodka eller snaps, samt et par mindre tomme flasker med propper. Vodka er smagløs og derfor ideel til fremstilling af urteessenser. Hvis du høster krydderurter til din feriesnaps, skal du aldrig plukke dem ad trafikerede veje, men derimod i de mere afsidesliggende dele af de smukke naturområder. Hvis du plukker "fugtige" bær eller frugter, anbefales en højere procent vodka, ellers bliver snapsen fortyndet for meget. Smagen baseres på blade, bær eller frugter efter eget valg. Fyld den angivne mængde på rene og tørre flasker eller syltetøjsglas og fyld dem op med vodka eller snaps, så krydderurterne lige akkurat er dækket. Lad nu essensen trække fra alt imellem et par dage og tre måneder. En tommelfingerregel siger: 3-5 dage for blade, stængler og blomster, otte dage for rødder og tre måneder for bær og frugter. Når bryggetiden er gået, hældes bryggen gennem et kaffefilter. For at give smagen mulighed for at sprede sig ordentligt, fortyndes bryggen over et par dage. Få nogle flotte, klare flasker, der vil vise urtevæsken mere frem. Men sæt dem ikke i direkte sollys. Det ser pænt ud, men farven falmer for hurtigt. Med tiden får de fleste spiritus en brunlig farve. PorsesnapsSåvel "koglerne" (hanraklerne) som bladene anvendes. Koglerne kommer på porsebusken om foråret - som regel en uges tid før busken springer ud, og de bør plukkes før 1. april. Anvendes koglerne og tørrede blade, fås et brunt udtræk - som stærk te. Vil man servere grøn porsesnaps, bruges friskplukkede blade. Trækketiden er her kun fra en halv til en hel dag og snapsen bør nydes samme dag. 150 blade eller en halv kop kogler passer til en hel flaske snaps - sådan forstået, at man til sin bryg blot dækker de afplukkede blade. PerikonsnapsOmkring Sankt Hans, når den prikbladede perikon blomstrer, plukkes de knapt udsprungne knopper. En halv kopfuld, ca. 10-15 gram, passer til en hel flaske snaps. Revlingsnaps"Swotbær" er det vestjyske udtryk for planten revling. De skal altid vaskes, før de bruges til kryddersnaps. Flasken fyldes næsten helt op med revling, og har man en højprocents-vodka, er det her, den skal anvendes. LyngsnapsTil en lyngsnaps plukkes de blomstrende skudspidser. En kop er passende til en hel flaske snaps/vodka. HonningsnapsLynghonning er bedst egnet til honningsnaps. Der skal bruges et par spiseskefulde til en hel flaske snaps. Honningsnapsen er drikkeklar, når honningen er opløst, og det kan fremskyndes ved at ryste flasken engang imellem. KlitrosesnapsDe sortblå hyben fra klitrosen plukkes i midten af oktober. Din bryg skal trække i mindst fire uger, filtreres og lagres - gerne et år. En lille kop hyben passer til en hel flaske snaps. Klitrosesnapsen kan fint erstatte cognac'en til kaffen. Vil du vide mere om området, har vi samlet et udvalg her: |