Skøn bilrute og inspiration til dejlige naturoplevelser.
De fleste har kørt på Margueritruten på et eller andet tidspunkt enten bevidst eller ubevidst. Ruten strækker sig nemlig over mange mange kilometer af skønne veje i Danmark og er en anbefaling til dig om at få set noget af den smukke natur og de interessante seværdigheder, som vi nyder godt af i området.
Information om Margueritruten
Fakta om ruten
Margueritruten er over 3600 km lang og bevæger sig igennem det danske land (med undtagelse af Bornholm og øerne i Kattegat). Det er en turistrute for de besøgende, som ønsker at se andet end motorvej på deres tur igennem landet.
Vi kan takke det nu opløste Fælles Turistråd for at have fastlagt Margueritruten. Det er nu Naturstyrelsen der er sekrateriat for ruten.
Ikke den hurtigste, men den smukkeste
Hvis du bare skal hurtigt fra A til B, er det ikke sikkert at Margueritruten er den smarteste for dig. Du skal derimod tage Margueritruten, hvis du har god tid til at køre i et roligt tempo på vejene, der fører dig igennem den unikke natur, som kræver tid at tage til sig, fordøje og nyde. Du kan trække vejret helt ned i maven og føle en taknemmelighed for den danske natur, som vi alt for ofte tager for givet og sjældent sætter pris på.
Vejene kan være smalle landeveje, så vær opmærksom på at denne rute ikke er beregnet til at ræse rundt på. Generelt handler det om at man skal færdes med respekt for hinanden. Det er alletiders chance for få set en del af Danmark, som du ikke har set før og som er noget for sig selv.
Så snyd ikke dig selv for muligheden for at få en plads på første række til den smukkeste natur i Danmark.
Margueritruten for cyklister
Som beskrevet er denne rute ikke så god til hurtige køretøjer, da der køres på små landeveje, da det er her at man bedst kommer ud i naturen. Det betyder også at Margueritruten de fleste steder er ideel til cyklister. Som cyklist kan du komme på en naturskøn rute, hvis du tager udgangspunkt i Margueritruten og således kan du nemt komme til seværdighederne langs vestkysten og nyde naturen på vejen.
Du skal som altid være opmærksom, når du cykler på en vej, hvor bilerne skal passere dig. Og husk naturligvis lygter og reflekser i skumringstid eller når det er blevet mørkt. Vi opfordrer selvfølgelig til at man passer godt på hinanden, cyklist såvel som billist.
Hvordan ved man om man er på Margueritruten?
Hvis du ikke selv har fundet ruten på et kort og har opsøgt den, så skal du være heldig for at lande på ruten. Men med de 3600 km er der god chance for at du allerede har kørt på Margueritruten uden at lægge mærke til det. Eller måske har du lagt mærke til det brune skilt med en marguerit på, men har ikke hidtil vidst hvad det betød.
Ruten er nemlig markeret ude i landskabet med en hvid/gul marguritblomst på et brunt, firkantet skilt, så man bliver gjort opmærksom på at man nu er på en naturskøn vej, der er en del af den officielle Margueritrute.
Bonusinfo: Margueritten er Dronning Margrethe II's yndlingsblomst. Hun indviede ruten i 1991. Det kan derfor ikke være en tilfældighed, at ruten er navngivet, som den er.
Download ruten
Ved du ikke hvor du skal køre hen for at få en bid af Margeritruten i Vestjylland eller i andre dele af Danmark? Så kan du downloade et kort, der viser dig alle 3600 km. Zoom ind på vestkysten for at se den del af Marguritruten som vi hos Købmand Hansen er så begejstrede for, da den ligger lige i vores baghave.
Er du fugleinteresseret? Så bør Tipperne være på din "bucketlist" over steder du skal besøge, når du er ved vestkysten. Tipperne er helt klart et besøg værd. Det er nemlig her at trækfuglene holder pause på deres lange rejse. Og du kan få udsigt til Tipperne fra flere forskellige udsigtspunkter.
Mængden af vadefugle er højest i juli og august. For at respektere dyrelivet i området bedes billister køre direkte til Tipperhuset og nyde udsigten fra fugletårnet.
Sandflugt findes flere steder i Danmark, og Blåbjerg Klitplant er et skønt eksempel på en natur, der har spor af sand, klitter, kystskrænter såvel som småbjerge, krat og plantage. Ydermere kan du opleve dyrelivet i form af kronvildt.
I Nymindegab kan du blive ført tilbage til de gamle dage på museet, der blandt andet byder på udstillinger fra mellemkrigstiden. Også fund fra Lønne Hede, og kunstmalerier og motiverne de er baseret på, kan du finde på Nymindegab Museum. Værd at nævne er også Lønnepigens jernalderkjole, som museet er heldige at kunne udstille.
Når du tøffer rundt på Marguritruten, kan det ikke undgås, at du bliver småsulten eller storsulten på et tidspunkt. Her er Henne Kirkeby Kro et godt valg, hvis du ønsker en unik gourmetoplevelse på Margueritruten. Den er kendt, ikke kun i oplandet, men i hele Danmark og du vil ikke fortryde et stop her for at nyde et perfekt tilberedt måltid i perfekte omgivelser.