Ta' på en fascinerende gåtur i Kærgård Klitplantage ved Henne Strand. I generationer var landskabet dækket af egetræer, indtil sandet lagde sig som en tung, hvid dyne over planter, buske og træer – i dag ligger de 200 år gamle egetræer gemt under overfladen, og kun deres imponerende kroner er syn-lige over jorden. De står som et stærkt vidnesbyrd om de naturkræfter, der har været på spil.
Kærgård Klitplantage ved Henne Strand er et unikt naturområde, som imponerer på alle årstider. Her finder du mellem de tæmmede klitter resterne af et imponerede egekrat, der engang var udbredt i Vestjylland. Vi har mødt den lokale natur- og kulturformidler Merete Vigen til en snak om de tilsandede ege og den særlige historie, der knytter sig til træernes kamp mod sandet. - De tilsandede ege har fået deres navn, fordi området består af gamle egetræer, der langsomt er blevet dækket af sand under den store sandflugt, som hærgede Vestkysten gennem flere hundrede år, fortæller Merete. Der er noget eventyrligt over Løvklitten. Egekrattet ligger som en tung dyne over landskabet. Krattet er lavt, men varierer i højde på grund af det bølgende klitlandskab. Men kigger du under overfladen, er historien en helt anden. Her ligger de gamle egetræer og deres rodnet begravet under flere meter sand. Ved løvspring springer træerne ud på forskellige dage. Du kan derfor se, hvilke grene og blade, der hører til det samme træ. - Man har ved udgravninger fundet ud af, at egetræernes gamle hovedstammer ligger gemt under et flere meter tykt sandlag. Det er derfor kun træernes kroner, der er synlige over jorden. Det har skabt et helt specielt landskab, der set med børneøjne har et næsten troldeagtigt præg, siger hun og uddyber: - Træerne herude vokser uendeligt langsomt, både fordi jorden er meget sandet, og fordi der i perioder er meget blæsende og tørt. Det er også derfor, at krattet har et meget kroget og forvitret præg, fortæller Merete.
Egetræerne har tilpasset sig de barske forhold ved Vestkysten, og det er fascinerende at tænke på, at vi rent faktisk går rundt blandt træernes kroner. Gennem området er der anlagt stier, så du kan opleve den unikke natur og dens historie. Vi går på den gule rute og bevæger os mod et lille udsigtspunkt. Fra toppen er der en smuk panoramaudsigt over landskabet, som i dag ligger omgivet af nåletræsbevoksning.
Find et feriehus i nærheden
{{tab.name}}
Indlæser...
Der er ingen ledige huse, der matcher dine søgekriterier.
Når du står på toppen af Løvklitten og kigger ud over landskabet, så prøv engang at forestille dig, hvordan her så ud for to hundrede år siden. Hvordan sandet dominerede. Vi kan godt have tendens til at tænke, at naturen altid har set ud, som den gør i dag. Men det har den jo ikke. Den er formet af tiden, vejret og vinden – og af os mennesker og vores syn på naturen. Det giver stof til eftertanke. Hvordan ville her mon have set ud, hvis vi ikke havde stoppet sandet? De store klitplantager blev plantet i 1880’erne for at undgå endnu en sandflugt, som den der havde hærget området i 1600- og 1700-tallet. Beplantningen standsede sandflugten og skabte samtidig et nyt landskab. - Min oldefar var klitplantør i Kærgård. Han kom herud i slutningen af 1800-tallet og har stået for tilplantningen af en stor del af området, fortæller Merete, der som selvstændig naturformidler jævnligt arrangerer guidede ture i Løvklitten.
Vandreruter
Fra Nørreenge P-plads finder du to vandreruter i Kærgård Klitplantage. Rød rute på 2 km, som går igennem det smukke, varierede terræn ved egekrattet. Ruten er rigtig god til børnefamilier. Måske hører I spætten eller finder spændende insekter i træerne. OBS: Ruten er ikke egnet til klapvogn/barnevogn. Gul rute er 5 km og fører jer gennem det enestående egekrat, klitlandskabet og til Gråmulebjerg, der er en 30 meter høj klit. Herfra kan I nyde et fantastisk syn over havet, plantagen og Filsø.
MERETE VIGEN: Selvstændig natur- og kulturformidler WWW.MERETEVIGEN.DK. Arrangerer guidede ture og events i den vestjyske natur. Formand for Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Varde. Tidligere kultur- og naturformidler på Nymindegab Museum. Født og opvokset i Vrøgum nær Filsø.
Vil du vide mere om området, har vi samlet inspiration her: