Spar el

10 konkrete spareråd, hvor du kan regne din besparelse ud og en selvdeklaration gør det nemt at få sommerhusets elregning til at blive mindre.

Afslappet strømforbrug

”Der er en tendens til, at vi slapper mere af over for vores strømforbrug, når vi holder ferie. Vi er ikke helt så opmærksomme på at skrue ned for forbruget i sommerhuset, som vi er i det daglige, og derfor bliver strømforbruget uforholdsmæssigt højt. Og så bruger vi stadig el til opvarmning i de fleste sommerhuse, og varmer også vores brugsvand op med el,” siger projektleder Michael Reuss fra Elsparefonden.
Du kan finde værktøjerne for elbesparelser i sommerhuse på www.elsparefonden.dk/sommerhus.
”Idéen er både at inspirere og motivere. Nogle besparelser kan sommerhusejerne høste her og nu, mens andre er oplagte næste gang, huset også trænger til forbedringer,” siger Michael Reuss.
En gennemsnitsfamilie med sommerhus får lagt 75 % oven i elregningen for helårsboligen på grund af lys, varme og spabad i sommerhuset, men tallet kan blive meget mindre med Elsparefondens nye værktøjer.

Selvdeklaration - til gavn for ejere, lejere og købere

Samtidig tilbyder Elsparefonden en selvdeklaration, som er god, hvis du udlejer dit sommerhus. På hjemmesiden kan du krydse af, hvor mange af de 10 gode råd, du har fulgt, og du kan angive elforbruget.
Derefter printer du ud og hænger op i sommerhuset, så købere, lejere eller andre brugere af sommerhuset kan se elforbruget.
”Selvdeklarationen er et gratis tilbud, der både kan hjælpe sommerhusejerne til en kritisk gennemgang af husets elforbrug, og til at gøre huset attraktivt i forhold til lejere og potentielle købere,” siger Michael Reuss.

Stor forskel på elforbruget i sommerhusene

Der er stor forskel på elforbruget i danskernes fritidshuse. Helt fra det lille kolonihavehus med et beskedent forbrug til luksussommerhuset med pool, der let kan bruge, hvad der svarer til strømforbruget for 6-7 parcelhuse.
En rapport fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) viser, at der er et meget stort besparelses-potentiale i de danske sommerhuse. Ifølge rapporten forbruger en gennemsnitsfamilie alene i sommerhuset tre fjerdedele af den strøm, de bruger i den faste bopæl. Og det er selv om, at mange sommerhuse kun bliver brugt ganske få uger om året.

Læs mere

Selvdeklaration